Stop verlies biodiversiteit wordt niet gehaald

Ondanks alle mooie doelstelling m.b.t. de stop van het verlies van de biodiversiteit zijn de resultaten bedroevend die worden gepresenteerd in het jaar van de biodiversiteit. Zo ook dit persbericht van De Vlinderstichting op 16 maart 2010

Eenderde Europese dagvlinders bedreigd

Tijmblauwtje is Europees bedreigd

Bijna een op de tien Europese dagvlinders staat op het punt om uit te sterven. Een aantal daarvan komt elders op de wereld niet voor en zou daarmee helemaal verdwijnen. Dit blijkt uit de Europese Rode Lijst Dagvlinders die op 16 maart is gepresenteerd door de IUCN.

In Nederland is de situatie nog verontrustender. Inmiddels zijn we 18 van de 70 soorten dagvlinders kwijt, terwijl er meer dan 30 bedreigd tot kwetsbaar zijn. Het verlies aan geschikt leefgebied is de ernstigste bedreiging voor de Europese dagvlinders. Uit de studie, uitgevoerd door wetenschappers uit heel Europa onder leiding van de Nederlandse Vlinderstichting, blijkt dat bijna een derde (31%) van de 435 Europese dagvlinders achteruitgaat, waarvan bijna 10% procent acuut met uitsterven wordt bedreigd. Met het Madeira groot koolwitje (Pieris wollastoni) is het misschien zelfs al zover. De afgelopen twintig jaar is deze vlinder helemaal niet meer gezien. `Als we het hebben over uitgestorven dieren dan denken de meeste mensen aan tijgers, panda’s en andere grote dieren. We moeten niet vergeten dat de kleine dieren op deze aarde buitengewoon belangrijk zijn en dus ook beschermd moeten worden’, zegt Jane Smart, de directeur van de IUCN Biodiversity Conservation Group.

Goudooghooibeestje, Europees bedreigd (foto: Kars Veling) De belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van vlinders is het verlies aan leefgebied. Met name door veranderend agrarisch gebruik hebben veel soorten het moeilijk. Meer dan de helft van alle Europese dagvlinders is afhankelijk van bloemrijke graslandgebieden die worden begraasd door kleine kuddes of waar af en toe wordt gemaaid. Deze graslanden worden steeds zeldzamere omdat de kleine boeren de concurrentie met de intensieve landbouw niet aankunnen. De bloemrijke graslanden worden verlaten en verruigen of ze worden zo intensief gebruikt dat de bloemen en de vlinders er verdwijnen. Andere bedreigingen zijn het veranderende klimaat, het vaker optreden van bosbranden en het toenemende toerisme. Het behoud van het leefgebied en het zorgen voor goede verbindingen tussen de natuurgebieden is voor veel soorten van belang. Daarnaast moet het Europese landbouwbeleid nadrukkelijk het toenemende verlies aan biodiversiteit bestrijden.

Wat doet dit bericht op de blog van de Bijenstichting?

Wilde bijen hebben vaak een vergelijkbaar milieu nodig. Ook zij leiden onder de achteruitgang van drachtplanten. Alleen vlinders zijn bekender en van deze groep is daardoor meer bekend qua achteruitgang.

Prachtig al die media aandacht, maar wanneer komen locale en centrale overheden nu eens echt in actie om versneld de achteruitgang in leefmilieu van vele organismen een halt toe te roepen. Wanneer het te laat is????

Advertentie

Een gedachte over “Stop verlies biodiversiteit wordt niet gehaald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s