Bestrijding Varroa mijt

Vanavond bleek maar weer eens overduidelijk hoe je als leerling imker nog ontzettend veel moet leren, en hoe weinig kennis van zaken je nog hebt, aangaande de bijenhouderij.

Maar daarvoor zitten we dan ook immers op cursus, en ik zal iedereen die bijen wil gaan houden, aanraden beslist op cursus te gaan.

Zoals iedere donderdagavond, begonnen we eerst met het controleren van de bijenkasten in het stalletje.

Kees vertelde ons dat de bijen binnenkort zouden gaan zwermen, en we er om dit te voorkomen een veger uit zouden halen om de bijen in hun eigen kasten te houden. Dit hield in dat Kees de koninginnebij uit een goed florerende kast weghaalde en deze overplaatste in een kast, bestaande uit een klein bijenvolkje zonder koningin. Een groot deel van haar eigen volk werd daarbij tevens in dezelfde kast over verhuisd. Nu was dat ene grote bijenvolk dus in tweeën gesplitst, en hadden we twee volken. Hadden we de koningin niet gekortwiekt vorige week, dan was de kans dus groot dat ze was gaan zwerven met een groot deel van haar bijen en je ergens een zwerm bijen kon aantreffen, bvb in een boom.

Na afloop gingen de kinderen naar huis, en wij weer naar binnen. Wouter zou ons nml gaan uitleggen hoe we onze bijenvolken zo gezond mogelijk konden houden door de gevreesde varroamijt op de best mogelijke manier te bestrijden.

Wouter en Kees waren daarvoor naar Wageningen afgereisd vorige week, waar ze uitleg hadden gekregen hieromtrent. En dit gaven ze deze avond weer aan ons door. Het tijdstip waarop en de hoeveelheid te gebruiken bestrijdingsmiddelen, bleken hierbij van groot belang te zijn. Het betrof hier de aangeraden middelen als Oxaalzuur en Mierenzuur, en hoe we deze middelen door de seizoenen heen het best konden aanwenden, om een zo gezond en sterk mogelijk bijenvolk te waarborgen. Best heel ingewikkeld, maar gelukkig heb ik nog de tijd, en zei Wouter op vergoelijkende toon, dat wij daar op de winteravonden nog les over zouden gaan krijgen. Inderdaad een behoorlijke geruststelling, want ik heb er iets van opgevangen vanavond, maar er nog lang niet alles van begrepen……!

Christien Mouw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s