Honing slingeren

Wel, daar stonden we dan vanavond, met een vrij klein groepje enthousiastelingen, verzameld op het terrein van Imkersvereniging ‘De Blie Biee’. Verschillende grote en kleine mensen bleken verhinderd te zijn deze avond, waarop Wouter de aanwezigen trakteerde op een verrassing. We zouden gaan honing slingeren!

De lentehoning, zo werd ons verteld, welke nu verzameld was in de bijenkasten, kon inmiddels geslingerd worden.

De meeste raten zaten al voor driekwart vol met lentehoning. Deze honing was door de werkbijen verzegeld en was zichtbaar goed afgesloten. De lichte lentehoning bleek snel te versuikeren en er mocht bij het slingeren hiervan vooral geen druppel water terecht komen. Dit zou de kwaliteit onmiddellijk schaden, zo werd ons op het hart gedrukt.

Wat we nu als beginnelingen in het mystieke wereldje van het imkeren allemaal te zien kregen, was voor ons volkomen nieuw. Er werden twee ijzeren bakken aangeschoven voorzien van ijzeren houders waarop de verzegelde honingraten stuk voor stuk werden neer geplaatst om eerst met een ijzeren vork te worden ontzegeld. Hierna werden deze raampjes in de molen gezet, telkens met drie stuks tegelijk, en werd de molen handmatig met een houten handvat stevig rond gedraaid. Slingeren genaamd. Het geurde onmiddellijk heerlijk zoet in de kleine ruimte waarin we stonden! Weldra vloeide de eerste goudgele honing naar buiten, en werd ze opgevangen in een zeef, die alle ongerechtigheden eruit zeefde, alvorens deze helder en zacht in de emmer stroomde.

Woh, dit was dan het resultaat. De honing! Het eindproduct waarom het uiteindelijk allemaal gaat.

Stil stonden we om de emmer heen te kijken naar dit wonderbaarlijke gebeuren. De  bijen hadden gesproken.

Ons restte verwondering….!

Met herderinnegroet uit Elspeet,

Christien Mouw

Advertenties

Een gedachte over “Honing slingeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s