Oude moer uit kast verwijderen

We tekenen vandaag 19 Augustus. Het is broeierig warm buiten als we ons vanavond verenigen op het terrein van de ‘Bliee Bie’.

Het merendeel van het jonge volk bleek weer aanwezig te zijn, want de scholen zijn inmiddels begonnen.

Kees van der Steeg, die de eerstejaars leerling imkers onderwijst, waarvan ikzelf het genoegen heb deel uit te maken, vertelt ons wat we deze avond gaan doen. Zo rond kijkend, zie ik nog maar enkele bijenkasten staan op het clubterrein, want afgelopen zaterdag zijn de meeste bijenkasten naar de heide toe gebracht. De heidevelden staan momenteel uitbundig paars te bloeien, dus daar valt wat te halen…! Afijn, de enkele bijenkasten die er nog staan, zijn die van onze jonge imkertjes die onlangs hun eerste bijenkast, inclusief bijenvolk, van Wouter van Bronswijk ontvingen. Deze bijenkasten worden wekelijks door hun zelf gecontroleerd, waarbij wij, eerstejaars imkers, daar weer van kunnen leren.

Nu bleek het volk van Margreet het al een poosje niet zo best te doen. Iedere week zag je haar bijenvolk verder achteruit gaan, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Zodoende probeerde Kees van der Steeg ons vanavond uit te leggen, op wat voor manier we Margreet weer aan een gezond en sterk bijenvolk konden helpen. Naast de kast van Margreet werd een kast neergezet, waar een sterke jonge koningin in zat. Eerst werd de kast van Margreet geopend, en werden de raampjes er een voor een uitgehaald waarbij de bijen die op de raampjes zaten eraf werden geklopt.

Deze bijen waren zo zwak en sloom, dat ze haast onmiddellijk als dronken bijtjes onderin de kast neer vielen, daar ze amper meer de kracht bleken te hebben om te vliegen. Na verloop van tijd wist Kees ons de oude moer aan te wijzen. Hij vertelde ons dat het geoefende imkersoog dit na enkele jaren van ervaring wel lukte, toen ik me verbaasd afvroeg hoe hij deze koningin zo snel bespeurd had tussen de overige bijen.

Ook vertelde Kees dat er meestal wat ruimte om de koningin heen gecreëerd wordt door de bijen, waar hij bij het zoeken naar de koningin altijd tevens op let.

De oude moer werd gedood, want hier hadden de bijen niks meer aan. Het volk zou alleen nog maar verder verzwakken, dus was  het bewaren van de oude moer compleet zinloos.

Vervolgens werd de verplaatste bijenkast met het gezonde volk geopend. Ook hierbij werden de raampjes er een voor een uitgetild en voorzichtig overgeplaatst in de nu lege kast van Margreet. De geel aangestipte jonge koningin viel al gauw op. Als alles naar wens gaat, zal zij ervoor zorgen dat Margreet straks weer met plezier kan genieten van een nieuw ijverig volk en van goed gevulde raten.

Maar bijen zijn zeer slim, en ieder bijenvolk blijkt ook nog haar eigen specifieke geur te hebben, dus moet je iets bedenken waardoor je de twee verschillende bijenvolken verenigen kunt tot een een sterk volk. Wel, zo vertelde Kees ons, daar hebben we het volgende op bedacht. We doen onder in de kast een klein beetje spiritus, waardoor de sterke lucht hiervan door de hele kast heentrekt. De bijen ruiken de spiritus alleen nog maar en niet meer de geur van hun eigen volk. Het mooie effect hiervan is, dat we de bijen van het zwakke volk sparen, die nu als het ware een tweede kans krijgen bij het oververhuisde volk met hun nieuwe jonge koningin. Zo kunnen we de natuur een handje helpen en varen mens en dier daar wel bij. Ik vond het een prachtige, nuttige en leerzame les!

Met herderinnegroet uit Elspeet, Christien Mouw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s