Verenigen van bijenvolken geslaagd

We zijn inmiddels een week verder en we zijn allemaal heel benieuwd hoe het de twee verenigde bijenvolken zal zijn vergaan. Wouter van Bronswijk, onze leermeester, besloot dan ook om de kast van Margreet als eerste te openen. Toen de deksel van de kast verwijderd werd, bleek al gauw dat het een en al levendigheid was, hetgeen we te zien kregen. Wat was Margreet blij! Nu beschikte zij ook weer over een volwaardig bijenvolk met een volwaardige koningin en daar waren wij allemaal getuige van deze avond! Wouter vroeg ons nog of we wisten waaraan je tevens kon zien, dat we hier met een tevreden bijenvolk te doen hadden. Er werd van alles bedacht en naar voren gebracht door de groep. Maar toen het goede antwoord er niet bij bleek te zitten, vertelde Wouter het ons zelf. Een gezond en tevreden volk bouwt uit en brengt stuifmeel en nectar aan. Een ontevreden volk, bouwt doppen en je treft er veel darren in aan.

In het nieuwe bijenvolk van Margreet, waren geen darren te bespeuren. Met een blijde lach op haar gezicht, toonde ze ons een raampje waarin de overijverige bijtjes met de pootjes aan elkaar hangen en zo druk aan het uitbouwen zijn. Fantastisch om te zien. Wat een mirakel!

Toch kon je goed zien dat het inmiddels September was geworden. Het zomerseizoen loopt op zijn eind. Er wordt duidelijk minder gewonnen buiten. Wouter besluit daarom dat we de kasten niet meer ter inspectie zullen gaan openen volgende week, maar dat we de honingraten eruit zullen gaan halen en ons gaan voorbereiden op de voedsel bevoorrading voor de bijen voor de komende winterperiode. Wouter van Bronswijk vertelt ons nog, zeer tevreden te zijn over de inhoud van de bijenkasten van de eerstejaars leerling imkers, die hij zelden zo vol honing heeft aangetroffen als in dit zomerseizoen!

Het eerste zomerseizoen heb ik nu meegelopen. Naast dat ik veel, heel veel geleerd en gezien en gehoord heb, heb ik een hoop praktijkervaring opgedaan, die ons gegeven wordt door gedreven mensen, vol passie voor bijen. Belangeloos. Uit liefde voor hun vak. Want dat is het: een vak apart! Ik ben er hun dankbaar voor!

Met herderinnegroet uit Elspeet,  Christien Mouw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s