Bezige bijtjes

Helemaal alles begrijpen, deed ik het vanavond niet, maar een ding was me helder: er werd hard gewerkt op het terrein van imkersvereniging ‘De Bliee Bie’ te Elspeet!

Natuurlijk was het me tijdens het hoeden van de kudde schapen op de heidevelden niet ontgaan, dat daar onlangs op 18 september de laatste bijenkasten van de heide werden opgehaald door de imkers. De purper bloeiende heidevelden verkleurden langzaam van diep paars naar rood bruin, een teken dat er daar voor de bijtjes weinig meer te halen viel. En nu de bijen daar hun werk hebben gedaan, is nu de beurt aan de imkers om na het slingeren van de honing, hun kasten winterklaar te maken.

We hadden van een verwoed verzamelaar een aantal bijenkasten met volle raten gekregen, die we in onze eigen kasten moesten overplaatsen, waarna hij zijn lege kasten weer zou komen ophalen.

Nu, wij allen snel aan de slag! De blaaspijpen werden goed opgestookt, wat nodig bleek, want de bijen bleken voor menigeen behoorlijk steeklustig te zijn vanavond! Na het overplaatsen van de volle honingramen, werden de lege bijenkasten schoongemaakt. Er kwam van allerlei gereedschap aan te pas, zoals krabbers en vegers, mesjes en ook spatels werden gebruikt om de kasten gedegen mee schoon te schrobben.

Ondertussen was groep twee in de bijenstal bezig om nog enkele bijenvolkjes te verenigen, hierbij gebruik makend van de befaamde witte plank, welke methode steeds opnieuw weer zeer succesvol blijkt te zijn!

Er werd druk heen en weer gelopen in de bijenstal van Wouter van Bronswijk. Honingkamers, deksels, houten platen, en glazen potten met suikerwater werden aan elkaar doorgegeven en op de juiste plekken geplaatst. Toen al het werk gedaan was, stond de bijenstal er weer keurig bij, en nodigde Wouter ons uit om binnen koffie en cola te komen drinken in de bijenschuur.

Hij vertelde ons, dat de eerste theorielessen op 7 oktober beginnen, en dat hij ons daar allen verwacht!

Maar eerst aanstaande zaterdagmorgen verzamelen bij de bijenclub!

Dan vertrekken we van daaruit met elkaar naar Eerbeek, waar een gezellige bijenmarkt wordt gehouden. Tja, waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet, luidt het spreekwoord niet voor niets….! Vroeg opstaan dus, voor alle bezige bijtjes!

Met herderinnegroet uit Elspeet, Christien Mouw

Advertenties

Een gedachte over “Bezige bijtjes

  1. Ik las dat meesjes de bijen opwachten om op te eten en soms ook muizen. Ik vind dat een natuurlijk proces en niet erg, maar kan mij indenken dat het een strop voor imkers kan zijn. Oplossing: plaats een gebold stuk volièregaas voor de opening en de bijen hebben vele gaatjes waar zij uit kunnen en vogels veel minder kans om de bijen te pakken. Muizen kunnen niet door die kleine openingen, dus ook dat probleem is dan opgelost. Kosten zijn niet hoog en met nieten makkelijk te bevestigen. Verzinkte uitvoering wordt vermoedelijk te warm in de zon, de groen geplastificeerde is geschikter en valt niet zo op, natuurlijkere kleur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s