Honing is er voor de bijen

Elvira wil graag een bijdrage leveren aan de discussie over een van de mogelijk oorzaken van bijen sterfte. We geven haar in deze blog ruimte voor haar idee en nodigen mensen uit om hierop te reageren. Ze schrijft:
Ik denk dat de oorzaak veel te ver gezocht wordt en dat de oplossing veel dichterbij ligt.
Nl de vervanging van hun eigen hoogwaardige voedsel: honing! door goedkoop zeer laagwaardig voedsel: mono suikers.

Zoals iedereen welbekend zit honing vol hoogwaardige voedingsstoffen.
De bijen die dit in eerst instantie natuurlijk voor hun eigen overleven verzamelen worden echter al generaties lang van hun eigen voedsel beroofd en op een goedkoop substituut gezet. Waar primitieve natuurvolken zo slim waren/zijn om te begrijpen dat hongerige bijen dode bijen zijn en dus de bijen altijd een gedeelte van hun eigen voedsel te laten zodat je een jaar later weer kan oogsten, is dit principe door de moderne “geciviliceerde mens”voor eigen gewin, totaal losgelaten met catasrofale gevolgen.

Net zo goed als suiker voor ons niet goed is is dit ook voor de bijen niet goed door het totale gebrek aan vitaminen mineralen en aminozuren die ook een bij nodig heeft om gezond te blijven.

Door dit generaties achter elkaar te doen zijn ze zo verzwakt dat ze geen enkele weerstand meer hebben voor parasitaire-, schimmel-en andere infekties.

Ik wil hierbij graag even refereren aan een onderzoek dat de suikerindustrie in het begin van 1900 heeft gedaan om aan te tonen dat suiker gezond is en een hond op een dieet van enkel suiker hebben gezet . Het beest was binnen 8 dagen dood.

Tot nu toe heeft de suikerindustrie ondanks alle pogingen en reclame nog nooit met bewijs kunnen komen dat suiker gezond is of enige toegevoegde voedigswaarde heeft. Integendeel ! En denk nu a.u.b. niet dat ik een streng orthodoxe voedingsfreak ben. Ik ben erg gek op zoete dingen dus het gaat mij er niet om om de suikerindustrie in een kwaad daglicht te zetten.

Ik denk dat indien men de bijen Gezond en Vrolijk wil houden men ze op hun eigen voedsel moet laten overleven of overwinteren.
(Of op zijn minst op een zeer hoogwaardige vruchtensuikermelange met toegevoegde natuurlijke vitaminen en mineralen etc .
Misschien van een zelfde samenstelling die nodig is om de kleinste kolibrie soort mee te voeren (indien mogelijk)
Wie wil er nu jaar achter jaar van zijn werk of voedsel beroofd worden?
Ik zou daar ook moedeloos en ziek van worden.

Zelf denk ik dat de verhouding honing voor bijen/honing voor mensen: 1/3 versus 2/3 zou moeten zijn. Dat lijkt me een faire verhouding waar beide soorten wel bij zouden moeten kunnen varen.

Gewoon gezond verstand lijkt me.

Ik zou het zeer waarderen als u deze brief ergens zou willen posten waar over deze mogelijke oorzaak gediscussieerd kan worden.

met vriendelijke groet,

Elvira van Kalker

 

Advertentie

16 gedachten over “Honing is er voor de bijen

  1. Hallo Elvira,

    Ik ben het geheel met je stelling eens.
    De samenstelling van bijenhoning(zie http://www.bijenhoning.nl) is complexer als dat mensen denken. Anders had het niet zo’n waarde voor ons als mens.
    De hogere suikers die specifiek in honing voorkomen, zullen juist de nodige benodigd-heden bevatten om de bijtjes datgene te geven om gezond te blijven denk ik…. aangezien dat gemiddeld maar 8,5 % is, lijkt het mij niet meer dan fair om daar de bijtjes meer van te laten profiteren dan ons.
    Ik denk zeker dat het in het voordeel van ons allen zal zijn als de bijtjes optimaal op hun eigen voorraad kunnen overwinteren.
    Ik ben alleen bang dat daar de bovenmatig winst- zoekende imkerijen daar anders over denken.
    Groet.. Eugenie

    • Hallo eugenie, Dank voor je reactie.
      Ik ben blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.
      Zegt het voort zegt het voort. Echte honingliefhebbers kopen in de Bio winkel

  2. Hallo Elvira…

    Ik ben het geheel met je eens.. Ook ik denk dat de achteruit gang van het bijenvolk in het algemeen, te wijten is aan te weinig noodzakelijke voedingsstoffen die alleen maar in honing te vinden zijn.. De samenstelling van honing is complexer dan wordt gesuggereerd. De hogere suikers met name die alleen maar in honing te vinden zijn (dus niet te vervangen) voor slechts 8,5 % (zie http://www.bijenhoning.nl), lijken mij juist datgene te bevatten waardoor de bijen hun weerstand optimaal kunnen houden..
    Door inderdaad de verhouding bijen/mensen bij te stellen, zullen de bijen er zeker beter van gedijen. Helaas zal dit niet onderkend worden door de winst-zoekende honing-industrie.
    Ik hoop dat in ieder geval de (hobby) imkers met het hart op de goede plaats, deze oproep ter harte zullen nemen en genoegen willen nemen met minder, met het oog op de toekomst.

    groet Eugenie

  3. hallo Elvira
    ik geef je helemaal gelijk
    honing is voor de bijen
    ze werken er hard voor
    ze hebben het toch al zo moeilijk door allerlei andere factoren
    van het voorjaar heb ik 2 volken gekocht
    een carnica-volk en een buckfast-volk
    ik heb er nu zes van gemaakt
    helaas zijn er twee zwermen ontsnapt
    anders had ik er 8 gehad
    ik heb ze alle honing laten houden
    wel heb ik ze nog een beetje honing bijgevoerd
    maar ook allemaal nog extra suiker omdat ik niet het risico wil lopen
    dat ze zouden kunnen verhongeren tijdens de winter en om ze in het voorjaar
    al een extra stimulans te geven om snel te gaan broeden mocht het voorjaarsweer
    tegenvallen.
    een paar dagen geleden heb ik gezien dat alle volken nog leven
    als imkers zullen we extra zuinig moeten zijn op de nog overlevende volken
    maar ook iedereen zal een steentje moeten bijdragen door in zijn tuin bijenplanten
    te zaaien of op een stukje braakliggend terrein
    ieder bijenbloempje helpt, ook voor andere insekten, hommels, wilde bijensoorten, vlinders etc.
    en de overheid zal eindelijk de voor bijen giftige bestrijdingsmiddelen moeten gaan verbieden
    terwijl in een aantal omringende landen een aantal middelen al sinds enkele jaren verboden zijn en de bijenstand zich langszaam lijkt zich een beetje te herstellen
    lopen wij nog achter en ook wat de wetgeving betreft, de economische belangen op de korte duur (landbouw (inkomsten) gaan voor natuur, milieu,biodiversiteit,menselijk welzijn etc) We zijn nog bezig met het verzamelen van handtekeningen etc. om de regering wakker te schudden.
    iK DENK DAT NEDERLAND PAS STOPT ALS WE OP EU-NIVO OF WERELDNIVO
    WORDEN TERUGGEFLOTEN. nu zijn er handtekeningacties met europa en amerika samen bezig om deze middelen uit het milieu te krijgen
    onze regering slaapt helaas nog
    gelukkig zijn er al een paar wakker en die proberen anderen wakker te schudden maar kennelijk hebben ze nog te veel slaap en teveel belangen bij het gif, handjeklap,
    je weet wel.
    kijk maar bij
    global bee emergency – sign the petition NOW
    er zijn al meer dan 1 miljoen handtekeningen op dit moment
    om de paar seconden komt er een binnen uit heel de wereld
    mensen worden wakker, gelukkig.
    van nederlandse regeringsleden heb ik nog niet veel handtekeningen gezien
    die slapen nog
    de bijen de honing laten houden
    regeringen wakker schudden
    voor bijen en bijen-broed giftige middelen uit de plant, nectar en stuifmeel en daardoor uit de bij, bijenbroed, honing, stuifmeel en was.
    dan zal de bijenpopulatie zich misschien langszaam nog wat herstellen
    het probleem is dat de halfwaardetijd voor sommige middelen zo lang is, 18 jaar voor zware gronden, totdat het helemaal uit het milieu is.
    misschien zijn we -de point of no return- al gepasseerd
    wat kunnen onze arme bijtje nog hebben ?????
    who knows ?
    de tijd zal het leren.

    • Hallo , dank voor je reactie,
      Alle grote veranderingen beginnen in het klein.
      De helft plus 1 is genoeg om de baland soor te laten slaan.

      Groetjes Elvira

  4. Beste Elvira,

    Je zou weleens gelijk kunnen hebben,en dat zou fantastisch zijn natuurlijk!maar om het zeker te weten zullen er wel een aantal imkers enkele jaren uw zienswijze moeten navolgen en eenzelfde aantal imkers niet om een cocreet bewijs te hebben natuurlijk.
    Groetjes

    • Hallo Dinand,
      Wetenschappelijk heb je natuurlijk helemaal gelijk, maar is het etisch verantwoord om een paar bijenvolken kwalitatief te laten verhongeren om het wiel opnieuw uit te vinden?

      Groetjes Elvira

    • Ik ben nog niet zo lang in het bijenwereldje.. maar volgens mij heeft bijna iedere (hobby) imker meer dan een volkje.. Ze zouden toch tenminste 1 volkje al hun honing kunnen laten houden . Op die manier kan iedere imker, zelf de stand van zaken bijhouden en hun conclusies trekken. Beter dan de ene imker wel en de andere niet. Anders zouden andere factoren reden tot discussie geven.. bijvoorbeeld de omgeving van de imker die de bijen de honing laat houden in tegenstelling tot de imker die enkel bijvoert, of de plaats waar de korven zich bevinden.
      Als iedere imker bereid is om een volkje geheel op hun welverdiende honing te laten overwinteren.. dan lijkt mij de test veel succesvoller.

  5. Ik denk dat hier veel waars in zit. Biologisch-dynamisch werkenden imkers laten de bijen geloof ik tenminste 20 % van hun honing houden. Je zou ook periodiek geen honing kunnen oogsten, zoals in de bd landbouw ook periodiek een akker braak blijft liggen om te kunnen herstellen (wisselbouw).
    Andere oorzaken zijn natuurlijk insecticiden, te weinig bloemen, het inbrengen van vreemde koninginnen en kunstraat waardoor de bijen hun cellen niet zo groot kunnen maken als bij hun past. Het is vooral de combinatie van factoren.
    Rudolf Steiner, grondlegger van de bd landbouw, waarschuwde er al voor dat de bijen teveel kunstmatige ingrepen op de lange termijn (hij had het in ca. 1920 over 50 jaar) niet zouden overleven.

  6. Ieder ingrijpen van de mens in het Wezen van een soort zal gevolgen hebben . Positieve ingrepen hebben positieve gevolgen, negatieve ingrepen negatieve gevolgen. Simpel, appeltje eitje. Gewoon de Wet van oorzaak en gevolg of meer natuurkundig Wet van de communicerende vaten. Helaas zijn velen verblind door klatergoud “ziende blind en horende doof”. De wal keert het schip. Jammer dat het eerst zover moet komen.

  7. hallo allemaal mag ik weten of onder de reacties ook mensen zijn die imkeren. Dat zou de discussie misschien wat evenwichtiger maken. Bovendien geloof ik dat bijen makkelijk kunnen overwinteren als ze hun geproducceerde honing gebruiken maar ondanks dat kun je denken aan natuurlijke zuikers zoals rietzuiker of enkele andere om de bijen voor een zeer kleine periode in te voeren of in te winteren.

    Met vriendelijke groeten,

    Alberto

    • Dag Alberto,

      Zelf ben ik een imker. Ik ben voorstander van overwinteren op eigen honing. In Nederland houdt dat vaak in dat je geen of weinig honing kunt oogsten. Met zo’n slechte zomer als dit jaar (vooral slecht voorjaar) moet ik bijvoeren met biologisch bietsuiker, dit omdat de bijen anders te weinig voedsel hebben om de winter door te komen. Ongeveer 12-15 kg voedsel moet voor een volk aanwezig zijn om de winter door te komen.
      Over het gebruik van suiker zijn vele discussies binnen imkerland, kijk maar eens op het imkerpedia van de NBV http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Inwinteren
      groet, Jaap

  8. Pas het laatste decennium is er sprake van buitengewone bijensterft, terwijl het voeren van suiker al van veel langer dateert.

    Zoals je weet zwermt de honingbij en worden deze zwermen veelal door imkers gevangen (geschept, noemen ze dat). Wist je dat de meeste bijenzwermen zouden sterven als niet een imker ze onder hun hoede zouden nemen (door ze voldoende suiker te geven zodat ze door de winter kunnen komen).

    De bron van het heilzame van honing ligt in de toevoegingen door de honingbij waarvan de bron niet in de nectar, maar in stuifmeel ligt. Ook als je de bijen “slechts” suiker voert, dan slaan ze geen suiker op, maar een door de bijen (vanuit een stuifmeelbron) verrijkt product. Nectar is ook alleen maar een waterachtig suikerachtig goedje (met wellicht wat extra mineralen inderdaad, maar dat zit ook al in een potje appelstroop).

  9. Mooi artikel om te lezen. Hopelijk gaat de politiek zich meer inzetten voor de bijen. Volgens mij snapt de bevolking de ernst van de bijensterfte, helaas, niet. Hopelijk komen er de komende jaren meer imkers bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s