Nu nog de kunstraat

Nadat we tijdens de vorige les ook de laatste houten kunstraampjes van ijzerdraad hadden voorzien, konden we vanavond een start gaan maken met het plaatsen van kunstwas tussen de raampjes. Naast de enorme stapel houten raampjes lag een grote stapel goudgele kunstwasplaten. Wat rook dat lekker zeg. Je rook er de zomer in! Het was voor de meesten van ons dan ook een plezier om met deze klus aan de slag te gaan. Voor het eerst na de vele koude wintermaanden had Wouter van Bronswijk de kachel niet warm opgestookt in het leslokaal, en dat was bepaald ook niet nodig. Het voelde sinds een week lenteachtig aan buiten en er bleken zelfs al een paar bijen naar binnen gevlogen te zijn. Dit lentegevoel inspireerde ons des te meer actief aan het werk te gaan met de kunstwas, want we wilden naar buiten!

Toch bleek deze klus niet zo eenvoudig te zijn, als dat het in eerste oogopslag deed vermoeden. De plaatjes kunstwas braken gauw af, en dan waren ze niet meer in de raampjes te plaatsen. Met volle aandacht en heel secuur bezig zijnde, kon je de jongelui zien zwoegen aan de houten werktafel. De mouwen hoog opgestroopt.

En het ging goed! De stapels houten raampjes en kunstraat slonk zienderogen, want de vele handige handjes maakten licht werk!

Met ijzeren spatels werden eerst oude restanten van bijenwas en hars tussen de naden van de houten raampjes verwijderd, waarna de nieuwe goudgele wasplaat in het raampje geplaatst kon worden. Van belang was daarbij, dat er aan weerszijden wat ruimte overbleef, net als aan de bovenkant van het raam. En dat de gele wasplaat recht in het raampje werd geplaatst. Wouter bekeek en inspecteerde daarop dan ook ieder raampje nauwkeurig, alvorens deze aan de grote stapel reeds gereed liggende raampjes werd toegevoegd.

De kinderen waren luidruchtig en vrolijk, ondanks de grote inspanning die ze vanavond moesten leveren.

Want morgen zal het jaarlijkse Verenigingsfeest gehouden gaan worden in ‘De Valk’, en daar verheugden zij zich nu reeds op, want dat belooft ieder jaar opnieuw een leuke en gezellige avond te worden!

Nog voor de jongelui weer op huis aangingen, benadrukte Wouter van Bronswijk nog eenmaal met klem, de volgende lesavond op 7 April weer om 6 uur aanwezig te zijn op het terrein van ‘De Bliee Bie’, omdat we dan voor het eerst weer naar buiten toe gaan! Dan zullen we de bijenstal weer ingaan, waarin al die bijenkasten de hele winter lang, in winterslaap leken te staan…!

Met herderinnegroet uit Elspeet, Christien Mouw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s