Eindelijk bijen in de top bare hive

In mei had ik een top bare hive (zelf gemaakt) neergezet. Toen verwachtte in eind voorjaar/begin zomer dat er diverse zwermen beschikbaar zouden zijn. Dat bleek niet het geval. Het is opvallend dat diverse imkers melden dat hun volken minder zwermen vormden dan gewoonlijk. Waarschijnlijk is het vreemde weer daarvan de oorzaak. De dracht is mager door eerst een te droog voorjaar en daarna een nat begin van de zomer.

Uiteindelijk een volk overgenomen van een bij-vriendelijke imker. Dit volk zat een jaar in een Warré kast.

Op zaterdag ochtend vroeg de kast verplaatst. Het weer was ongunstig (regenachtig en fris) toch maar besloten om de raten uit de kast te halen en over te zetten in de top-bare hive. Daarvoor werden met tie-wraps de latten van de Warré kast vastgemaakt aan de grotere latten van de top bare hive. Omdat deze kast een trapezium vorm heeft moest de raat een beetje worden bijgesneden.

Dit is bijzonder lastig omdat de natuurraat niet is verstevigd en de kans bestaat dat door het bewegen de raat van de lat afbreekt.

Al met al een heel gepriegel, maar gelukkig op 1 beschadigde raat na kregen we alle 18 raten netjes in de nieuwe kast.

Voor de zekerheid maar wat suikerwater gegeven (biologische suiker) omdat de weersverwachting slecht was voor komende dagen. (koud, regen en harde wind)

Links Warré kast rechts top bare hive

De dag erop even gekeken bij de kast, koud en regenachtig. Er was weinig activiteit. Ook maandag was het weer te slecht voor de bijen. Gelukkig werd het dinsdag zonnig. Korte inspectie in de namiddag. Bij de kast aangekomen werd ik helemaal gerust gesteld. Op afstand kon je het gezoem van de bijen horen, ze waren zeer actief. Voor het vlieggat was het haast file van de aanvliegende bijen. Het was duidelijk dat ze volop nectar aan het verzamelen waren!

Wordt vervolgd…Jaap Molenaar

Advertenties

Een gedachte over “Eindelijk bijen in de top bare hive

  1. Boeiend verhaal, Jaap! Interessant om ook deze manier van bijen houden te volgen. Niet gemakkelijk zo te lezen, maar des te spannender hoe deze biologische vorm van imkeren, gaat uitwerken. We zien uit naar je vervolg verhaal…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s