Een heus mirakel

‘Onbegrijpelijk…..! ‘Begrijp jij dat nou, Kees?’ Zo riep Wouter van Bronswijk vanavond herhaaldelijk verwonderd uit tegen Kees van der Steeg, onze twee imker leermeesters van ‘De Bliee Bie. Sinds mijn eerste bijenvolk drie weken geleden haar koningin verloor, dus moerloos is, ging het bijenvolkje zienderogen achteruit. De vraag was, hoe het zich verder zou gaan ontwikkelen. Er bleken doppen te zijn aangezet, drie in getal. Of hier een goede jonge koningin tussen zou zitten, zou de tijd ons moeten leren. Dit bleek echter niet het geval te zijn.

Want er werden veel darrendoppen aangezet, wat een ongunstig teken is, en er was praktisch geen gesloten broed te bekennen in de raampjes. Het zag er rommelig en onregelmatig uit in de bijenkast.

Wouter vond dat we nu lang genoeg gewacht hadden, en vertelde mij vorige week, dat we maatregelen zouden gaan nemen. Aan een bevriende imker uit Nunspeet, had hij om een volkje gevraagd, met een goed leggende jonge koningin. Dit bijenkastje, een achtramer, stond vanavond al keurig naast mijn bijenkast geplaatst, toen ik het terrein betrad. We bekeken met elkaar de nieuwe bijenkast. Wat zag deze er goed uit zeg! Een ijverig en rustig zoemend bijenvolkje bevond zich in de kleine kast, en de raampjes zaten vol eitjes en gesloten broed. Kees wees al gauw de jonge koningin aan, die hij zag lopen op een vol raampje tussen de werkbijtjes. Deze koningin wilde ik wel graag hebben zeg, voor in mijn bijenkast!

Vervolgens openden we mijn bijenkast. We begonnen al met het afkloppen van de bijen van de kunstraampjes en het overplaatsen van enkele raampjes uit de achtramer-kast in mijn tienramer-kast, toen Wouter het volgende raampje uit mijn bijenkast tegen het licht aanhield en goed bekeek. ‘Kees’, riep Wouter vervolgens verbaasd uit: ‘Kijk nou toch eens…! Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt! Dit is toch onbegrijpelijk! Moet je dit raampje eens bekijken; ziet er ineens heel goed uit. Prachtig gesloten broed. Er zijn eitjes gelegd in de cellen. Dus moet er een gezonde jonge koningin in de bijenkast aanwezig zijn, gezien dit resultaat…!’ Kees bekeek de raampjes ook, en was al even verwonderd. ‘Dan heeft deze koningin blijkbaar lang tijd nodig gehad om op gang te komen’, was zijn conclusie.

Als jouw volk nu zelf een goede gezonde jonge koningin heeft, is het onzin om er een jonge koningin van een ander volk bij te voegen, zei Wouter. Kees bevestigde dit. Dus werd er besloten de raampjes van de nieuwe kast er weer snel uit te halen en terug te plaatsen in de achtramer-kast. De afgeklopte raampjes uit mijn kast werden weer terug geplaatst in mijn eigen kast, waarop de kast snel werd afgesloten. Nu nog een extra pot suikerwater erbij plaatsen, want dat kunnen de bijen nog wel goed gebruiken, zei Wouter.

We gingen de bijenschuur in, om een kop koffie te drinken. Wouter schudde opnieuw zijn hoofd. ‘Het is een Mirakel’, zei hij. En dat is het…..!’

Met herderinnegroet uit Elspeet, Christien Mouw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s