Nieuwe studie geeft duidelijk bewijs rol pesticide bij bijensterfte

Een onderzoek uitgevoerd door de Harvard School voor Public Health in de USA toont duidelijk aan dat het pesticide Imidacloprid een duidelijke rol speelt bij de bijensterfte en bij de verdwijnziekte! (hierbij zijn ineens de bijen verdwenen).
In een grootschalig onderzoek werden op vier locaties 5 bijenkasten geplaatst. Op elke locatie was er één bijenkast als controle kast, de andere volken kregen als voedsel maisstroop waarbij verschillende concentraties Imidacloprid was toegevoegd.

Tot 12 weken was er niets te zien maar daarna begonnen volken te sterven, het eerst degene die de hoogste concentratie Imidacloprid kregen. Van de volken met Imidacloprid was na 23 weken 94% gestorven!

Al jaren is in laboratoria aangetoond hoe giftig deze stof voor bijen is.

De bestrijdingsmiddelen industrie, Wageningen Universiteit en de staatssecretaris zeggen altijd dat dit niet overeenkomt met de werkelijke situatie in het veld. Daar komen de bijen met veel lagere concentratie van deze stoffen in aanraking. Echter in dit onderzoek geven de onderzoekers aan dat de concentratie gebruikt in deze proef lager is dan de concentratie waarmee bijen in aanraking komen doordat ze stuifmeel en nectar verzamelen van gewasssen behandeld met Imidacloprid.

Wageningen Universiteit blijft altijd aangeven dat de Varroa mijt de voornaamste doodsoorzaak is bij bijen. In dit onderzoek was de Varroa besmetting laag in alle kasten dus deze factor was niet van invloed op deze resultaten.

Dit onderzoek is na de eerder gepubliceerde onderzoeken in Science van een week geleden het derde onafhankelijk onderzoek dat de giftigheid van deze stof voor bijen aantoont. Het is niet te begrijpen dat deze stoffen door de overheid nog steeds toegelaten worden!

Het volledige onderzoek (engelstalig) is HIER te lezen.

Advertentie

7 gedachten over “Nieuwe studie geeft duidelijk bewijs rol pesticide bij bijensterfte

 1. Kunnen we niet een massale imkerdemonstratie op touw zetten? Als we met 2000 of meer imkers en liefhebbers bij het ministerie staan, en de media erbij halen moeten we toch iets kunnen bereiken?

 2. Heel erg dat ik de ‘like’ knop indrukte, want ik ‘like’ dit natuurlijk totaal niet!
  Wat kan een eenvoudige burger persoonlijk doen aan deze gruwel.
  Heb je een suggestie?
  Ik doe graag iets concreets.
  Anders blijft het zoiets van ‘ach, wat erg, wat doen ZE toch slechte dingen’,
  zo’n verre ‘ze’, die ongrijpbare grootindustriëlen elders, de onaantastbare politici etc.

  • Dag Selma,

   Concreet: biologisch eten, geen gif gebruiken in je tuin, bloemen zaaien, mensen aansporen hetzelfde te doen zijn hele goede en concrete stappen, naast organisaties steunen die zich hier voor inzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s