Tabak verdrijft mieren uit een bijenkast

Tja, en zo zijn we dan eindelijk weer terug van lang weg geweest op het bijenbloc, nu de bijen weer in actie zijn gekomen en zij buiten hun reinigingsvlucht hebben gehouden na de lange donkere wintermaanden, waarin ze voor ons verscholen bleven in hun warme kasten.

April is dit jaar voorbijgegaan met veel regen en veel koude, kille dagen, zodat de leerling-imkers van de Bliee Bie werd aangeraden slechts heel kort hun bijenkasten te openen om de volken te inspecteren. Goed, de bijenkasten werden ‘van stal’ gehaald en naar buiten op het terrein van de Bliee Bie verplaatst, hetgeen tenminste al weer zomers oogde. Maar een feit is, dat het gedurende de gehele Aprilmaand, erg koud is gebleven. Op de laatste donderdag van April, zijn de koninginnen in de kasten naar beneden verplaatst, zodat er in de honingkamers ruimte zou komen, om deze met nieuwe voorjaarshoning te vullen.

Vandaag, we tekenen inmiddels 3 Mei, zijn we met elkaar met behulp van onze leermeester Wouter van bronswijk, alle kasten gaan inspecteren om te kijken of de koningin al eitjes had gelegd in de onderkamer, en of er al nectar en stuifmeel was gewonnen door de bijtjes.

Het was aan de kleur van de aangevoerde stuifmeel goed te zien, dat de paardenbloemen momenteel in volle bloei staan. De okergele kleur domineerde duidelijk in de cellen van de raampjes die we inspecteerden, en dat belooft straks goede voorjaarshoning te zullen gaan opleveren..!

Toen we van een van onze mede leerling imkers de kast openden, wemelde het er van de mieren. Wouter van Bronswijk liet ons dit allemaal eerst goed zien, voordat hij een van de jongens de opdracht gaf, om uit de bijenstal een zak tabak te gaan halen.

‘Jongens’, zei hij, ‘ Wanneer je in je bijenkasten een mierenvolk aantreft, kun je deze mieren het beste bestrijden door er een paar handjes vol tabak in te strooien. Want hier hebben mieren een verschrikkelijke hekel aan! Vervolgens strooide Wouter tot wel drie keer toe een handvol tabak rijkelijk uit in de bijenkast. ‘De mieren zullen nu gauw verdwenen zijn,’ legde Wouter ons uit.

De raampjes in mijn bijenkast bleken nog behoorlijk gevuld te zijn met het wintervoer dat we ze voor het inwinteren gegeven hadden. Deze dichte cellen werden open geraspt door er met een brede stalen vork de bovenste laag van af te raspen. Nu konden de werkbijtjes aan de slag gaan en de rest opruimen, terwijl er daardoor weer ruimte kwam voor de nieuwe eitjes die de koningin zou gaan leggen, en voor verse stuifmeel en nectar.

Tjonge, zo terug ziende op deze avond, bedenk ik me dat we toch eigenlijk weer best veel geleerd hebben over dat wondere wereldje dat een bijenvolk heet.

Woh….soms bekruipt me het gevoel, dat ik het nooit echt helemaal zal gaan snappen..!

Maar gelukkig dat ik mensen om me heen heb staan, die met eindeloos geduld en met blijkbaar onvermoeibare energie, hun grote gedrevenheid en passie voor de bijen op ons over proberen te dragen.

Oh ja, die tabak…!

Grappig om deze extra informatie weer in je zak te steken…!

Niet vergeten dus….

Met herderinnegroet uit Elspeet,  Christien Mouw

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s