Op 24 mei was het eindelijk zover. Rond 19.00 een bericht van een bijenzwerm in Koedijk. Snel de auto in op weg naar de zwerm.
Inderdaad was een een natuurzwerm (d.w.z. bijen hebben zelf besloten te gaan zwermen) in een japanse sierkers neergestreken. Een flinke kluit bijen. Dat was nog geen makkelijke klus want ze zaten halverwege tussen de drie takken in.
Schudden om ze in de vangkorf te krijgen had geen zin. Dan maar met een ganzenveer de bijen in de vangkorf voorzichtig vegen.
Toen vangkorf onder de boom geplaatst. Al snel vlogen weer vele bijen de struik in, een duidelijk teken dat de koningin nog in de struik zat. Een tweede poging. Nu met succes want al snel vlogen meer en meer bijen de vangkorf in. Op zijn kop geplaatst met een ruimte onderin zodat de bijen kunnen invliegen. Na een uurtje zat alles erin. Gaasdoek erover en rustig op weg naar huis. De vangkorf op een zo koel mogelijke plek geplaatst.
s’ Avonds laat nog snel vuilboom takjes geschild en de korf gespaakt. (gelukkig overdag al gesneden, als of ik wist dat er een zwerm zou komen!) Spaken is dat je enkele takjes in de korf bevestigd waaraan de bijen de raten kunnen bevestigen.
De volgende ochtend voor de nieuwe bijenkorf een plank geplaatst met daarop een witte doek. Vangkorf leeggeklopt en nu maar hopen dat de bijen de korf geschikt vinden.
Na enige tijd begonnen de bijen gericht te lopen naar de korf. (het inlopen) Een teken dat de koningin de korf was binnen gegaan. In totaal duurde het ongeveer 1,5 uur voordat alle bijen naar binnen waren.
Opvallend waren de verkennerbijen. Je zag vele bijen die achtvormen vlogen. Dat doen ze om de omgeving van de kast te verkennen. Twee uur later zoemden de bijen af en aan alsof ze er al lang woonden. Ongetwijfeld zijn ze meteen begonnen met het bouwen van raat.
De dag erna is het erg warm de bijen zijn volop bezig om nectar te verzamelen maar ook water. Dat gebruiken ze als koelmiddel om de temperatuur in de korf te reguleren.
Gelukkig is vlak bij de bijenkorf een grote vijver vol met waterplanten. De “waterhaalbijen” landen op de waterplanten, zuigen hun maag vol en gaan er mee naar de korf.
Over enkele dagen voorzichtig kijken!
Goedemorgen Jaap,
Wat geweldig om dit te zien! Goed dat het is gelukt. groeten Marianne
Fantastisch, had ik nog niet eerder gezien!
Wel, wat een fantastisch verhaal is dit, Jaap!
Met veel plezier gelezen en de filmpjes bekeken.
Gefeliciteerd met dit succesvol imkersgeluk..!
Gefeliciteerd Jaap, prachtig om te zien!
Afgelopen vrijdag, 25 mei, mijn eerste zwerm geschept, die gaat vanavond in mijn eerste eigen kast, een lattenkast (Top Bar Hive).
Succes
Jan Brilleman
Dag Jan,
Ik heb ook een volk in Top bare hive, lijkt me leuk om contact te houden want er zijn in Nederland niet zoveel mensen die daarmee werken.
Groet,
Jaap Molenaar
Jaap,
Graag houd ik contact! Om een beeld te geven: volg de link naar enkele foto’s van de inwijding van mijn kast. Als ik het goed begrepen heb ken jij een van de mensen op de foto’s.https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3104909713799.2115513.1595945026&type=1
Groet, Jan
Hallo Jaap,
Succes met je volk. Het volk dat ik geschept heb met hulp van Gerrit Plas en Wouter Schouwstra staat nu op de mooestuin en doet het tot nog toe goed.
Frank
Prachtig, wat een mooi gebeuren. Geen idee hoe zoiets in zijn werk ging.