Ondeugdelijke Koningin vervangen door twee jonge Koninginnen

Het was weer een van die fascinerende lesavonden, waarvan je als leerling imker bij thuiskomst nog steeds onder de indruk bent. Het duizelde me een beetje, en dat kwam niet alleen door al die nijdig gonzende bijtjes, die het maar niets vonden om tijdens regenbuien hun kasten geopend te zien worden, maar bovenal doordat Wouter van Bronswijk besloot, deze avond de Koninginnen te inspecteren.

Nu, dat leverde nogal spectaculaire verschillen op tussen de bijenkasten, die zo vlak naast elkaar stonden opgesteld, op het terrein van de Bliee Bie. Je blijft je daarbij afvragen, hoe het toch komt, en hoe het toch kan gebeuren, dat de Koningin in jouw kast er niets van terecht brengt, terwijl de Koningin in de kast van je buurman floreert als geen ander! Het antwoord hierop, schijnt de wetenschap ons nog steeds schuldig te zijn, hetgeen nu juist het ambacht van imker zo mysterieus en aantrekkelijk maakt. Natuurfenomenen laten zich immers niet altijd verklaren, en op menig gestelde vraag moet men het antwoord schuldig blijven.

Het licht dus echt niet aan jou, als leerling imker, het hoort er gewoon allemaal bij. Je kunt hierin dus wel of niet een beetje geluk hebben. Zo simpel kan het zijn…!

Het is inmiddels twee weken geleden, dat we de Koninginnen in onze bijenkasten gemerkt hebben, met een gekleurde stift. Je kon daarbij uit verschillende kleuren kiezen. Zo zou de Koningin altijd snel herkenbaar zijn, bij het inspecteren van onze kasten. Ik gaf daarbij voorkeur aan de kleur blauw. Toen alle Koninginnen, voorzien van een gekleurde stip op het lijf, weer teruggezet werden in de kasten, was het onze leermeester Wouter van Bronswijk reeds opgevallen, dat er in mijn kast, veel darrenbroed zat. Hij keek bedenkelijk, dat zag ik wel…!

Vorige week hadden we een filmgroep uit Japan te gast, die filmopnamen kwamen nemen, bestemd voor een TV programma in hun vaderland Japan. Zij waren verwonderd over de grote groep zeer jeugdige leerling imkertjes die de vereniging de Bliee Bie te Elspeet bevolken, en er werd enthousiast en uitgebreid gefilmd en geïnterviewd, waarbij uiteraard ook een tolk aanwezig was. In ieder geval voldeed dit bezoek ten volste aan hun verwachtingen, en leidde het bezoek zichtbaar tot grote tevredenheid van deze filmploeg, want ze waren na afloop erg vrolijk gestemd. De zon deed daar nog een schepje bovenop, die was de hele avond uitbundig aanwezig.

Vanavond echter, was het slecht bijenweer. Er stond een stevige Noordwester wind en er vielen felle regenbuien. Desondanks moest deze klus geklaard worden. Het zou immers tijdverlies zijn, als er Koninginnen tussen zouden zitten, die een te mager resultaat opleverden, waardoor ook de kostelijke voorjaarsdracht teleur stellend zou blijken te zijn…! Nu bleken er bij deze inspectie ronde, twee kasten tussen te zitten, die een ondeugdelijke Koningin herbergden. Een van deze twee kasten, bleek die van mij te zijn. De Koningin was zelfs dood. Wel, in een paar kasten verderop, bleek een volk te  huizen, waarin maar liefst 15 jonge koninginnedoppen zaten…! Uit deze kast werden zorgvuldig Koninginnen gevangen, waarvan er enkele toegevoegd zouden worden aan de Koninginneloze volken.

Het was een prachtig gezicht, om de Koningin uit het zgn ‘moerkooitje’  te zien lopen, en rustig te zien verdwijnen tussen haar nieuwe werkbijen, na het dekseltje van het kooitje waarin ze gevangen zat, geopend te hebben. Het kooitje werd hierbij eerst op de geopende bijenkast geplaatst, bovenop de raten. We zagen haar rustig naar beneden lopen en tussen twee raampjes door verdwijnen.

Omdat we beschikten over een respectabel aantal Koninginnen, besloot Wouter om twee Koninginnen in de Koninginneloze kasten te plaatsen. Het idee hierachter is, dat de sterkste Koningin het altijd overleeft. Je bent je er dan van vergewist, dat je ditmaal een sterke Koningin tussen je bijenvolk hebt zitten.

Zo kunnen we de natuur dan uiteindelijk toch nog een beetje helpen en sturen, maar daar ben je dan ook een imker voor, nietwaar…?!

Want iedere imker zal er naar streven, een gezond en krachtig bijenvolk te houden, waar zowel de bijen als de imker, plezier aan beleven…!

Met herdersgroet uit Elspeet, Christien Mouw

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s