Bijen: mediator tussen olifanten en boeren in Kenia

Dat het niet goed gaat met de bijen is bekend. Gelukkig vinden er ook allerlei initiatieven plaats om de bijen te steunen. Echter, dat bijen óók een belangrijke rol kunnen spelen bij de slechte verhoudingen tussen kleine boeren en olifanten in Kenia, is minder bekend. Voor haar baanbrekende werk over bijen en olifanten ontvangt Lucy King op vrijdag 22 februari de Future for Nature Award uit handen van Jane Goodall, in Burgers’ Zoo. De prijs betreft een geldbedrag van 50.000 euro. Lucy King is één van de drie winnaars.

Bijen beschermen de oogst

Kleine boeren in Kenia zien de olifanten liever gaan dan komen: de grote zoogdieren vernietigen tijdens hun trek gemakkelijk de stukken landbouwgrond. Het was bekend dat olifanten zich laten afschrikken door het geluid van zwermen honingbijen. En dat olifanten onderling communiceren over bijenvolken in de buurt waarop de beesten zich uit de voeten maken. Lucy King (Kenia, 35 jaar) bouwde verder op deze wetenschap.

King kwam op het idee om zogenaamde ‘bijenkorfhekken’ om stukken landbouwgrond te plaatsen. De olifanten lopen dan om het stuk grond heen in plaats van er dwars doorheen en daarmee de oogst te vernietigen van de boeren. Extra voordeel van deze ‘bijenkorfhekken’ is dat de boerenfamilies extra inkomsten verdienen door de verkoop van honing of bijenwasproducten. Deze honing wordt in Kenia verkocht onder de naam ‘Elephant Friendly Honey’.

Winnares Samia Saif uit Bangladesh heeft de omvang van tijgerstroperij in kaart gebracht. In samenwerking met lokale ‘Tijger Teams’ spant zij zich in om de overheid ertoe aan te zetten om stropers op te pakken. De tijger is daar is over vijf jaar uitgestorven wanneer er geen maatregelen worden genomen. In Indonesië heeft de derde Award winnaar, Rudi Hadiansyah Putra patrouilles opgezet om stropen van neushoorns tegen te gaan. Dit leidt tot succes want langzaam aan breidt de populatie zich weer uit.

Nieuwe generatie natuurbeschermers

Future for Nature ondersteunt jonge, talentvolle, ambitieuze natuurbeschermers die zich inzetten om wilde planten en dieren te beschermen. De drie winnaars worden beloond met een prijs van 50.000 euro voor hun doortastende en vernieuwende inzet om natuur te beschermen. Dit jaar hebben 98 natuurbeschermers uit 46 verschillende landen meegedongen naar de Future for Nature Award. Op vrijdag 22 februari 2013 ontvangen de drie winnaars de  Future for Nature Awards uit handen van eregastJane Goodall, chimpansee- en natuurbeschermster.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s