Lijst giftige middelen

Insecticiden; om welke stoffen gaat het eigenlijk?

In de diverse artikelen over bijensterfte wordt steeds genoemd de neonicotinoide groep als groep van schadelijke insecticiden voor de honingbij.

Tot deze groep behoren de insecticiden met de volgende chemische namen:

 • Imidacloprid (4 ng is dodelijk voor bijen)
 • Clothianidine (4 ng is dodelijk voor bijen)
 • Thiacloprid (14 µg is dodelijk voor bijen)
 • Thiamethoxam (30 ng is dodelijk voor bijen)
 • Acetamiprid (7 µg is dodelijk voor bijen)

1 ng = miljardste deel van een gram!!!

1µg= 1000 nanogram

Dit zijn de werkzame stoffen. In de handel zijn deze stoffen te vinden in o.a.:

Imidacloprid bevattend:

Naam middel Toelatings-
nummer
ADMIRE 13146
ADMIRE 11483
Admire N 12945
Admire N pin 11998
ADMIRE O-TEQ 12942
Amigo 11662
Amos Fly Finish 13063
Baythion Mierenmiddel N 12952
Finion Mierenlokdoos 13104
GAUCHO 11455
GAUCHO ROOD 11601
GAUCHO TUINBOUW 12341
Gazon-Insect 12919
HGX korrels tegen mieren 13026
HGX mierenlokdoos 13127
Imex-Imidacloprid 11547
Kohinor 70 WG 12972
LURECTRON Flybait 13160
Maxforce LN 12974
Maxforce LN Mierenlokdoos 13073
Maxforce Quantum 13074
Maxforce White IC 12094
Mieren Stop 13052
MonAmi 13059
MS VB-08 13173
Piron Mierenlokdoos 13055
Piron Mierenlokdoos 13072
Piron mierenmiddel 12979
POKON mieren 12980
Pokon Mieren STOP Lokdoos 13121
POKON Plantstick 12219
Provado Garden 12115
Quick Bayt 12665
Quick Bayt Spray 13116
 
 
Warrant 700 WG 13005

Clothiadine:

Merknaam is Poncho en wordt gebruikt in snijmais.

Thiacloprid

Dit middel is bekend onder de naam Calypso en is toegelaten bij de professionele teelt van vele fruit- en groentegewassen maar ook voor de vaste planten teelt.

In 2008 werd al 8000 kg toegepast!

Thiamethoxam bevattend:

Naam middel Toelatingsnummer

Actara 12679

Cruiser 350 FS 12913

Cruiser 600 FS 12863

Cruiser 70 WS 12852

Sommige van deze middelen zijn voor de particulier verkrijgbaar. Vaak staat er dan een andere populaire naam op als bijvoorbeeld: luizen en witte vlieg.

Acetimiprid:

Merknaam is Gazelle. Toelatingen: teelt van appels en peren, boomkwekerijgewassen, vaste planten en niet grondgebonden teelt van bloemisterijgewassen.

Kortom bij elkaar een hele lijst van bestrijdingsmiddelen die bij vele gewassen worden gebruikt en alleen giftig tot zeer giftig zijn voor de bijen.

Advies: gebruik deze middelen niet als particulier en probeer telers ervan te overtuigen ze ook niet te gebruiken.

Als je per se wat wilt gebruiken tegen bijv luizen ga dan over tot biologisch middelen of huismiddelen als bijv. brandnetelsap.

Advertentie

14 gedachten over “Lijst giftige middelen

 1. Als secretaris van de Landelijke organisatie zal ik mij inspannen dat deze lijst wordt verspreid onder haar leden met het verzoek, deze middelen (mochten zij deze gebruiken) niet meer te gebruiken.

 2. Pingback: Blik op de tuin : week 7 / 2013 | Blik op de tuin

 3. Wat te denken wat al die fruittelers gebruiken! Dit terwijl ze de bij nodig hebben voor de bestuiving ,het is de wereld op zijn kop.

 4. Een pakje zware shag laten trekken in een emmer water.
  Daar gaan de luizen echt dood van.
  Prima middel om als particulier te gebruiken.

 5. Pingback: Bijensterfte: lang leve de bijen

 6. Wij hebben al jaren ieder voorjaar last van een ware mierenplaag in de keuken en kelder en gebruiken daarvoor mierenlokdoosjes. Nu begrijp ik dat deze vaak stoffen bevatten die giftig zijn voor bijen. In de eerste plaats begrijp ik niet goed hoe deze stoffen bij gebruik binnen bij bijen terecht komen, en in de tweede plaats vind ik op diverse sites veel lijstjes van producten die je niet mag gebruiken, maar niet welke wel. Roxasect zou wel :”veilig” zijn voor bijen. Ik zou een reactie op prijs stellen!

 7. Pingback: Wereld Bijen Dag | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

 8. ik liep vanmorgen met mijn twee honden te wandelen langs een kanaal met aan weerszijden akkers met aardappelen. Een boer kwam aanrijden en begon de aardappels te bespuiten. Het stonk ontzettend naar een soort carboleum. Bleek nicotinoïde te zijn.
  Ik weet heel zeker dat je daar kapot aan gaat!! Hoe dom kan een mens zijn?? En kom niet aan met “dan komt de voedselproductie in gevaar” Er zijn ongetwijfeld andere middelen die biologisch verantwoord zijn, beter voor de mensheid en beter voor het milieu. Maar ja.., daar hebben de bedrijven die deze rotzooi produceren natuurlijk geen enkel belang bij en dus gaan de economische belangen voor. Hoe kortzichtig kan een mens zijn?? Ik hen een grote wens: “Laat alsjeblieft de verantwoordelijken op deze wereld hun verstand gebruiken”.

 9. In een systeem waar visieloze politiek -onze premier is daar een ‘goed’ voorbeeld van- zeer nauw en ‘duurzaam’ verweven is met multinationals en banken zal bij het protest tegen o.a. pesticiden toch uit een ander vaatje getapt moeten worden. Anders hollen we van incident naar incident en worden we steeds weer opnieuw door het superkapitalisme van het als maar meer met een kluitje het riet ingestuurd. Biodiversiteit, duurzaamheid, biobased zijn holle kreten als we niet kiezen voor systeemverandering.

  Dus ja, dat begint bij het onderwijs en dus educatie. Goed dat de Bijenstichting een mooie nieuwe locatie in Vorden heeft gevonden. Ik hoop dat er ook een nieuw systeem van denken over bijenhouden wordt ontwikkeld. Want net als in de agrarische sector is ook in de imkerij nog veel te verbeteren. Kijk alleen maar naar de bijensoorten die hier zijn en nog steeds worden ingevoerd en de gedachten die daar achter zitten. Niet echt goed voor het behoud van de laatste genetische factoren van de Europese honingbij.

  Sommige initiatieven lijken in eerste instantie heel mooi en veelbelovend maar kunnen ook worden aangewend als dekmantel om Nederland nog meer te asfalteren. Het initiatief Honeyhighway zou dat bijvoorbeeld kunnen zijn.Ik heb een paar maanden geleden al diverse keren enkele vragen daarover aan de initiatiefnemers gesteld. Tot nu toe geen antwoord ontvangen.

  Belangrijk bij ieder initiatief op het gebied van bijen en biodiversiteit is dat je je niet laat sponsoren door grote bedrijven en banken. En dat je het initiatief in een groter plaatje zet of kan zetten. Dan behoud je een kritische blik en je onafhankelijkheid met aan de horizon een maatschappelijke systeemverandering.
  ‘All you need is less’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s