Barbara’s fietstocht voor de Bijenstichting

Barbara Schippers heeft het plan opgevat om in het voorjaar een fietstocht te doen naar Frankrijk. De opbrengst van de sponsor fietstocht komt ten goede aan de Bijenstichting.

Het streven van Barbara (alias Maya de Bij) is om €1000,- op te halen. Steun haar en de Bijenstichting door een donatie via geef.nl 

Voor vertrek is de stand nu al 148,-!

Hieronder wat informatie over de fietstocht:

Groene weg naar de Middelandse zee -Europafietsers 

* Hoofdroute 1200 km 
* Maastricht – Saintes Maries-de-la-Mer in twee delen
* Makkelijker alternatief voor de Ardennen: dwars door de Eifel. Langs het Roer- en Kylldal.
* Nadruk valt op de ongekende stilte van de natuur en het bijna ontbreken van snelverkeer op de uitgekozen wegen en in de dorpen.

Deel 1 Maastricht-Marnay 600 km
In de nieuwe druk van 2012 is er een pracht alternatief gemaakt om de Ardennen te omzeilen. Deze route is makkelijker maar ook mooier vinden wij.
Deze route loopt door de Eifel, vanaf Roermond langs het riviertje de Roer heel geleidelijk omhoog en daarna langs de Kyll weer omlaag tot Trier en daarna langs de Moezel tot de aansluiting op de hoofdroute. Zowel langs de Roer als langs de Kyll is het zeer lieflijk fietsen.

De hoofdroute verlaat Maastricht zuidwaarts langs de Maas en slingert al snel omhoog de Ardennen in. Dat is inderdaad even werken, maar de spectaculaire uitzichten maken alles goed. Van tevoren een beetje infietsen, dan heeft u er minder moeite mee en geniet u des te meer. Via een hoogste punt van 560 meter daalt u af naar de Amblève en fietst weer geleidelijk langs de Lienne omhoog naar een golvend plateau met bossen en weiden. Ter hoogte van Bastogne is het zwaarste achter de rug en duikt u Luxemburg in. Via de Sûre en Alzette gaat het langs de stad Luxemburg naar Bettembourg en dan Frankrijk in. Daar volgt het rustig golvende landschap van de Lorraine met eenzame dorpjes, fel-gele koolzaadvelden en nevelige verten. Via de stadjes Lunéville, Charmes en Darnay wordt via de oevers van de Saône het plaatsje Marnay in het Departement Vosges bereikt, waar Deel 1 eindigt (Hier kunt u via Ring 2 van het Fietsweb overstappen op een andere fietsroute). U kunt ook een alternatieve route door de Ardennen kiezen. Die gaat vanuit Maastricht langs Tongeren, dan via Huy naar Rochefort en via St.Hubert naar Bettembourg onder Luxemburg. Daar wordt de hoofdroute weer bereikt. Een verschil met de hoofdroute is, dat het klimwerk na Maastricht nog een dagje uitgesteld wordt, zodat u eerst wat kunt infietsen voordat u omhoog gaat. Qua schoonheid doen beide routes weinig voor elkaar onder.

Deel 2 Marnay-Stes. Maries-de-la-Mer 620 km 
Vanuit het Departement Vosges rijden we zonder veel klimwerk verder zuidwaarts, de Franse Jura binnen. Na Poligny beklimmen we het Juraplateau, waar het hoogste punt van deze route ligt (600m). Dit parkachtige landschap biedt fraaie uitzichten en wordt gevolgd door een mooie afdaling langs de oevers van de Ain met zijn stuwmeren. Na Loyettes nemen we niet het drukke Rhônedal, maar blijven we wat oostelijker een aantal rustige, maar golvende landelijke weggetjes volgen, waardoor we bevolkingscentra als Lyon en Vienne vermijden. We passeren daarbij ruige rivieren als de Isère (bij Romans) en de Drôme (bij Crest) en niet te hoge, maar uniek gelegen pasovergangen als Pas de Lauzens (500m). Al dat fraais kost enig klimwerk, maar u bent nu wel ingefietst zodat u volop kunt genieten. Na een laatste hoogtepunt van 480 meter is het de resterende 160 kilometer comfortabel afdalen en verder fietsen over de vlakke weg. Via Orange gaat het langs de Rhône naar Avignon, een rustdag waard. Na Arles rijdt u het laatste stuk van de route door het unieke deltalandschap van de Camargue, met zijn rijstvelden, bamboebosjes, vogels en wilde paarden. Tenslotte bereikt u het eindpunt van uw fietstocht, het voormalige vissersplaatsje Stes.Maries-de-la-Mer. Liefhebbers kunnen nog langer genieten door een extra rondje te fietsen over de dijk rond het Etang de Vaccarès met zijn beroemde flamingo’s. Verder is er nog een alternatieve route van 280 kilometer opgenomen voor degenen die liever richting Pyreneeën willen fietsen. Even voor de stad Orange buigt deze route westelijk af en gaat via de wijngaarden van de Languedoc en de Gorges de l’Hérault naar het kustplaatsje St.Pierre-sur-Mer, vlakbij de stad Narbonne. Van Narbonne gaat er een fietsbus naar huis. Volhouders kunnen hier de Katharen-Baskenfietsroute oppikken en langs de Pyreneeën verder fietsen naar Biarritz.

Advertentie

Een gedachte over “Barbara’s fietstocht voor de Bijenstichting

  1. Pingback: Sponsorfietstocht voor Bijenstichting, tegenslag na succesvolle start | Bijenlint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s